lørdag, marts 04, 2006

TANK SOLSKIND OG SUNDHED



Rooibush te - en enestående te

Her kommer et virkelig godt tip, som jeg er glad for at give videre.

Til historien hører at jeg er født i Namibia, hvor min familie boede til jeg var tre, hvorefter vi flyttede til Flensborg. Min mormor og resten af min mors familie sendte os regelmæssige pakker med alt mulig godt fra Sydafrika – fra figenmarmelade til tørret træagtigt kød. Det vakte altid jubel at få disse pakker og vores minder blev på denne sanselige måde holdt i live.En af de sydafrikanske specialiteter der altid fulgte med var Rooibush Tea. Det havde min mor allerede drukket som lille pige, da det er en te der ikke indeholder coffein og kun 1% garvesyre (garvesyren i almindelige theer ligger på 8-15%). Så når de voksne fik te, kunne børn og syge fint drikke med. Den er meget udbredt i hjemmene og blev endda serveret på hospitalerne, -især er den populær som godnatdrik inden sengetid. Selv babyer får den, da den også er god ved nogle former for kolik.Selvom man vidste at den indeholder både kalk, jern og C-vitammin og havde en god virkning på maven, så var man ikke klar over hvor ”sund” denne velsmagende og aromatiske te i virkeligheden er.

De senere år er der så forsket en hel del i denne te. Blandt andet japanske forskere har opdaget at teen indeholder et usædvanligt højt antal af anti-oxidanter, som ”fanger” frie radikaler i kroppen, som igen påvirker vores aldringsproces. Derudover påvirker teen vores immunforsvar og virker beroligende på nervesystemet. Rooibush teen skulle have en anti-inflammatorisk virkning og kan nedbryde visse virus. Den har også hud-beskyttende egenskaber, og bliver derfor anvendt mere og mere inden for fremstilling kosmetik.Det siges at den overgår grøn te i alle dens gode egenskaber, og det endda i meget høj grad! Den skulle have en god virkning ved forhøjet blodtryk, diabetes, allergier og neurodermitis. Nogle mener endda, at den har en forbyggende virkning i forhold til visse former for kræft.Hvis man vil vide mere, er der rigelig information at hente på nettet.

Tilbage til det praktiske: Man kan lave teen på almindelig vis, eller prøve følgende fremgangsmåde som afrikanerne traditionelt har anvendt: Kog gerne en gryde med vand og hæld Rooibush teen i. - Lad det gerne småsimre ganske stille i 10 minutter, man har fundet ud af at mange de gode stoffer forøges kraftig på denne måde. Teen kan genopvarmes og der kan også hældes vand på senere igen, da den ikke bliver bitter. Du kan drikke den varm eller kold, ren, med mælk, citron eller hvad du ellers måtte synes godt om.